GORKA LISTA Pet najgorih masovno popularnih deserta u našim slastičarnama
Opća kvaliteta kolača u golemoj većini zagrebačkih slastičarnica na jako je niskoj razini. Ovo nije subjektivan stav već činjenična procjena koja se temelji na sljedećim elementima.
Prvo, većina slastičarnica koristi veoma jeftine ulazne sastojke. Drugo, prašci, umjetne arome i drugi industrijski pripravci u mnogim slučajevima zamjenjuju prirodne sastojke, pa gotovo nitko više ne radi voćne sladolede od svježeg voća, ono se koristi samo za dekoraciju. I treće, tehnika korištenja ulaznih sastojaka katkad je fascinantno niska, kao u slučaju kesten pirea u jednoj zagrebačkoj upmarket slastičarni, o čemu smo pisali u studenom lanjske godine kad smo umjesto normalnog kesten pirea dobili neku posve nejestivu pjeskastu masu. Najgore od svega je što su baš najpopularniji kolači i deserti često najlošiji.
Srećom, ima i ponešto pozitivnih pomaka. U zadnje vrijeme ugodno su nas iznenadili sladoledi i keksi Roberta Hromalića. Macaronsi Petre Jelenić su izvrsni. Kroštulin i Noelov panettone bili su zaista senzacionalni, a Jolie Petite Patisserie održava solidnu razinu kvalitete klasičnih kolača. Tu su još i fini zanatski kolačići iz Peace of Cake. No, sve je to premalo.
Evo liste masovno popularnih kolača i deserata koji u većini naših slastičarnica ništa ne valjaju. Puno je bolje da ih pokušate napraviti kod kuće držeći se nekoliko bitnih načela: prirodni sastojci, svježe voće, dobra tamna čokolada, maslac umjesto margarina i precizno postupanje po verificiranim receptima. Deserti ne dopuštaju puno improvizacije.
1. Kesten pire
Osim u Orijentu gdje više nije dobar kao nekad, ove sezone u zagrebačkim slastičarnicama nismo vidjeli ni jedan barem pristojan kesten pire. Uglavnom su to presušeni uradci od industrijske mase za kesten pire. Daleko najbolji ovosezonski kesten pire probali smo u Theatriumu Filipa Horvata.
2. Kremšnite
O kremšnitama smo pisali jučer: uglavnom su brašnaste, blijede, bezokusne i preslatke. Svakako ih probajte napraviti kod kuće.
3. Krafne
Približava se sezona pokladnica. Krafne u mnogim našim slastičarnicama i nekim pekarskim lancima izgledaju sasvim dobro, privlačne su zlatnorumene boje i imaju žuti struk. Nažalost, uglavnom su lošeg okusa a tijesto je žilavo ili gnjecavo.
4. Pita s jabukama
Skoro sve zagrebačke slastičarnice koriste margarin u tijestu za pite. Budući da se s margarinom ne može napraviti dobro prhko tijesto, te pite uglavnom ništa ne valjaju. Potrudite se i ispecite pitu s jabukama kod kuće.
5. Sladoled od jagoda
Skoro sve zagrebačke slastičarnice voćne sladolede proizvode od industrijskih pripravaka za sladoled a ne od svježeg voća. Dobar sladoled od jagoda morao bi se raditi od pirea od svježih jagoda. Stoga, pričekajte kasni travanj i svibanj i upustite se u ovu relativno jednostavnu operaciju kod kuće. Pa usporedite vaš domaći sladoled sa sladoledom od jagoda iz obližnje slastičarnice. Bit ćete zadovoljni i ponosni.


